U bent hier
14% minder dieren in Vlaamse asielen in 2017

In 2017 is het aantal dieren in Vlaamse asielen gedaald met -14%. Vooral de cijfers bij de katten geven hoop dat het zwerfkattenbeleid begint te werken. Er zijn in totaal -16% minder katten terechtgekomen in katten en het aantal ‘spuitjes’ (euthanasie) is globaal gedaald met -30%. Specifiek bij de zwerfkatten zijn de cijfers nog beter: het aantal zwerfkatten in de asielen is gedaald met -30% en het aantal spuitjes voor zwerfkatten met -41%. “Ik hoop dat deze mooie cijfers erop wijzen dat het Dierenwelzijnsbeleid werkt”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts.
Vlaams Dierenminister Ben Weyts houdt de vinger aan de pols bij de dierenasielen. “In asielen kan je vaak zien wat er in de wereld van het Dierenwelzijn beweegt en wat moet worden bijgestuurd”, zegt Weyts. Zijn diensten sprokkelen daarom ijverig cijfergegevens van de Vlaamse asielen bij elkaar. Van 77 asielen zijn nu alle gegevens bekend uit de 2 voorgaande jaren. Samen is dat genoeg cijfermateriaal om enkele evoluties in kaart te brengen.
In 2017 zijn er opvallend minder dieren terechtgekomen in een asiel (-14%). In 2016 was er al een soortgelijke daling (-16%). Vooral bij de katten , die traditioneel sterk vertegenwoordigd zijn in asielen, tekent zich nu een sterke daling af (-16%). De cijfers worden nog beter als je alleen naar de zwerfkatten kijkt, want er kwamen vorig jaar fors minder zwerfkatten terecht in asielen (-30%).
De asielen hebben vorig jaar ook minder dieren een spuitje moeten geven. Het aantal geëuthanaseerde dieren daalde met -5%. De daling is sterk uitgesproken bij katten (-30%), maar nog meer bij de (apart getelde) zwerfkatten (-41%). Het Vlaamse Dierenwelzijnsbeleid heeft de voorbije jaren sterk ingezet op katten, met onder andere veel aandacht voor meer sterilisatie (om de kattenpopulatie onder controle te krijgen) en meer registratie (om verdwaalde katten thuis te kunnen brengen). Weyts: “We hebben geïnvesteerd in de zwerfkattenproblematiek en het lijkt erop dat onze inspanningen beginnen te lonen. Ik hoop dat de cijfers in de komende jaren nog sterker zullen dalen. Sinds 1 april van dit jaar vragen we bijvoorbeeld van elke gemeente om een lokaal zwerfkattenbeleid uit te werken”.
Weyts lanceert tenslotte nog een oproep aan de Vlamingen: wie een dier in huis wil halen, moet zeker een kijkje gaan nemen in een dierenasiel . De Dierenminister haalde zelf een asielkat en een asielhond in huis. “Ik kan zelf getuigen dat je met wat geduld je beste vriend kan vinden in een dierenasiel " zegt Weyts. “Dus, al wie een dier in huis wil halen: ga een kijkje nemen in het asiel”.