U bent hier
1,5 miljoen euro voor fiets- en wandelnetwerken

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen 1,5 miljoen euro in projecten rond fiets- en wandelnetwerken. Fietsen en wandelen is erg populair in Vlaanderen. Niet alleen de Vlamingen, maar ook de buitenlandse toeristen komen graag naar de Vlaamse groene regio’s om de benen te strekken. Weyts wil dan ook de beleving rond de fiets- en wandelnetwerken verhogen om een internationaal publiek aan te trekken.
Goed onderhouden en comfortabele fiets- en wandelnetwerken zijn een belangrijke troef om buitenlandse toeristen te verleiden naar onze Vlaamse regio’s. Veertig procent van de buitenlandse verblijfstoeristen bevestigt dat ze naar de Vlaamse groene regio’s afzakken om er te fietsen. 33% geeft aan dat de wandelmogelijkheden voor hen een belangrijke factor zijn om in de Vlaamse regio’s te vertoeven.
De Vlamingen genieten nóg meer van de fiets- en wandelnetwerken: 44% van de Vlamingen fietst en 38% wandelt. Aan de Vlaamse Kust maakt 40% van alle verblijfstoeristen geregeld een wandeling van meer dan een uur.
Redenen genoeg voor Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts om te investeren in de fiets- en wandelnetwerken. Vorig jaar maakte Weyts al € 1 miljoen vrij voor zes projecten. Dit jaar investeert hij 1,5 miljoen euro in de uitbouw van acht nieuwe fiets- en wandelprojecten. De bedoeling is om de beleving van de netwerken te verhogen, het toeristisch ondernemerschap te stimuleren en de hiaten in de wandelnetwerken weg te werken. “We willen met kwaliteitsvolle netwerken ook internationale toeristen warm maken voor een trip naar Vlaanderen, waar het aangenaam fietsen en wandelen is”, zegt Weyts.
In West-Vlaanderen bijvoorbeeld tekent Westtoer met het wandelnetwerk ‘Bulskampveld’ vijf thematische wandelexpedities uit met bijzondere aandacht voor jonge gezinnen en mensen met een beperking. Avontuurlijke wandelaars gaan dan weer op stap langs het wandelnetwerk ‘Velden en Meersen’ met knooppunten van 125 kilometer in het natuurrijk gebied ten oosten van de Brugse agglomeratie in (delen van) de gemeenten Brugge, Damme, Beernem en Oostkamp in het Brugse Ommeland. Bij dit project worden de lokaal verankerde ondernemers betrokken om het wandelnetwerk optimaal economisch te valoriseren.
Minister Weyts investeert in het Antwerpse project ‘De Slapende Reus’ waar wandelaars hun hartje ophalen in het unieke landschap van de Kempense Heuvelrug. De mysterieuze eiken op de duinen spreken er tot de verbeelding. Naast de bekende Kastelse legende over kabouters introduceert Toerisme Provincie Antwerpen de ‘Slapende Reus’. Deze mythische figuren creëren nieuwe kansen voor de toeristische productontwikkeling.
In Limburg zijn kinderen baas. Zij kunnen door middel van spannende schattenjachten de mogelijkheden die wandelnetwerk ‘Bosland biedt’, ontdekken. Het Regionaal landschap Lage Kempen wil een kwaliteits- en belevingsvol wandelnet uitbouwen door bestaande wandelroutes aaneen te schakelen met behulp van knooppunten. Een tweede project uitgerold in Limburg is KINGO. Click & Bike bvba biedt recreatieve fietstoeristen een gebruiksvriendelijk totaalpakket aan. Fietsers kunnen de regio per elektrische fiets verkennen, waarbij ze een performant navigatiesysteem, uitleg bij verschillende bezienswaardigheden en informatie over horeca-aanbiedingen meekrijgen. In 2017 zal dit project ook navolging krijgen in de andere Vlaamse provincies.
Het wandelnetwerk ‘Waasland’ in Oost-Vlaanderen is een aantrekkelijke wandelbestemming voor een meerdaagse wandelvakantie. Dit project straalt internationale allure uit, want het netwerk zal de grens met Vlaanderen en Nederland overschrijden. Toerisme Oost-Vlaanderen mikt met tot verbeelding sprekende thema’s zoals struikrovers en smokkelroutes op gezinnen met jonge kinderen.
Vlaams-Brabant zet sterk in op de optimalisatie van het provinciaal wandelaanbod. Toerisme Vlaams-Brabant wil de bestaande netwerken naar een hoger niveau tillen door met een aantal initiatieven de wandelbeleving te verhogen. In het project worden twee nieuwe wandelnetwerken gerealiseerd: wandelnetwerk ‘Brabantse Kouters’ en wandelnetwerk ‘Noord-Dijleland’. Wandelaars kunnen de netwerken ontdekken via thematische wandelingen. Langsheen de wandelwegen worden ook netwerkcafés voor lokale ondernemers georganiseerd om hen kennis te laten maken met het wandelnetwerk en ideeën uit te wisselen rond commerciële productontwikkeling en beleving.
Ten slotte investeert minister Weyts in een heus provincie-overschrijdend project. De vijf provinciale toeristische organisaties willen meer binnen- en buitenlandse vakantiegangers verleiden tot meerdaagse fietsvakanties. Samen met vakantiespecialisten zullen zij de huidige fietsroutes samenbrengen om het toeristisch werkveld te versterken. Dit zal de interprovinciale interactie tussen de toeristische actoren en vakantiespecialisten meer rendabel en duurzamer maken. Zo zal je Vlaanderen kunnen doorkruisen en ontdekken via drie uithangbord-routes (Vlaamse bierfietsroute, Vlaamse Meesters fietsroute en een Vlaamse highlight biketour).
Rond de fiets- en wandelnetwerken kan bovendien een levendige toeristische economie bloeien. “Na een stevige tocht op een uitgebouwd fietsnetwerk, stap je van je fiets met flinke honger en dorst. Ook de fietsverhuurders en horeca uitbaters kunnen hun voordeel halen bij de verdere ontwikkeling van de Vlaamse fiets- en wandelnetwerken”, besluit Weyts.
Meer info over deze projecten via www.toerismevlaanderen.be/impulsfietsenwandelen