2,4 miljoen euro voor mobiliteitsoplossingen op maat

Door Ben Weyts op 22 september 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts trekt 2,4 miljoen euro uit als steun voor bedrijven die het woon-werkverkeer duurzamer maken. Met die steun in de rug kunnen bedrijven mobiliteitsoplossingen op maat uitwerken en werknemers stimuleren om meer gebruik te maken van de fiets, het openbaar vervoer, carpooling, randparkings … “We gaan pendelaars verleiden”, zegt Weyts. 

Het Pendelfonds ondersteunt bedrijven en overheden die initiatieven nemen om het woon-werkverkeer duurzamer te maken. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts voorziet extra middelen voor het fonds – en dus voor gerichte mobiliteitsingrepen op maat van bedrijven. “Ik investeer volop in alternatieven voor de auto”, zegt Weyts. “Ik wil de Vlamingen stimuleren om ook in het woon-werkverkeer meer te kiezen voor de fiets of de bus”.

23 Vlaamse bedrijven krijgen nu, na de 9de oproep van het Pendelfonds, in totaal 2,4 miljoen euro financiële steun. Met dat geld investeren de bedrijven in een fietsaanbod, een verbeterde ontsluiting van het bedrijventerrein of ingrepen die de drempel verlagen voor bijvoorbeeld autodelen.

Zorginstelling Zonnelied uit Roosdaal krijgt bijvoorbeeld steun om een fietsleaseprogramma uit te bouwen. Werknemers zullen voor 25 euro per maand een elektrische fiets kunnen leasen. Eenmaal afbetaald is de fiets ook echt eigendom van de werknemer.

Atlas Copco Airpower gebruikt de middelen van het Pendelfonds dan weer voor een ambitieuze totaalaanpak, waarbij onder meer de managementparking wordt omgevormd tot een carpoolparking.

Vanden Broele Productions in Brugge wil plooifietsen aanbieden aan het personeel, zodat werknemers de afstand tot het treinstation vlot kunnen overbruggen.

Dienstverleningsorganisatie Kompas in Mariakerke koopt elektrische scooters aan.

Baloise in Berchem bouwt een fietsenstalling.  

EY (vroeger gekend onder de naam Ernst & Young) te Diegem zet een ambitieus programma op poten waarbij werknemers hun bedrijfswagen inruilen voor een waaier aan alternatieve vervoersmiddelen zoals openbaar vervoer, auto-delen, poolwagens. Werknemers die afstand doen van bedrijfswagen worden beloond met andere extralegale voordelen, zoals extra vakantiedagen of het gebruik van een bedrijfsfiets. 

“Elk bedrijf kiest een eigen aanpak, maar iedereen heeft hetzelfde doel: het woon-werkverkeer duurzamer maken”, zegt Weyts. “De tijd van de alleenheerschappij van Koning Auto is voorbij. Door alternatieven slim te combineren, bereik je in veel gevallen nu al vlotter en veiliger je werk”.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is