3 sterke laureaten voor de Onroerenderfgoedprijs 2019

Door Ben Weyts op 23 juli 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

De Norbertuspoort in Leuven, het Gildehuis van de Vrije Schippers in Gent en Hof Ter Beemt in Zingem zijn de 3 sterke laureaten voor de 4de editie van de Onroerenderfgoedprijs. Het grote publiek kan vanaf nu stemmen op zijn favoriete laureaat. Begin oktober wordt bekendgemaakt wie de Onroerenderfgoedprijs 2019 wegkaapt. “We beseffen al te weinig hoeveel prachtig erfgoed Vlaanderen rijk is”, zegt de nieuwbakken minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts.  “Met deze prijs willen we een paar minder bekende parels in de kijker plaatsen”.

De Onroerenderfgoedprijs plaatst elk jaar bijzondere erfgoedprojecten in de kijker. Dit jaar ligt de nadruk op erfgoed dat in de regel niet toegankelijk is voor het grote publiek. Een externe jury heeft uit 19 inzendingen de Norbertuspoort in Leuven, het Gildehuis van de Vrije Schippers in Gent en Hof Ter Beemt in Zingem aangeduid als laureaten voor de Onroerenderfgoedprijs 2019.

De Norbertuspoort in Leuven is het noordelijke poortgebouw van de site Abdij van Park. Het eens vervallen gebouw werd opgewaardeerd tot een passend kader om oude muziek te beleven. De poort herbergt een documentatiecentrum, een geluidslaboratorium,  een digitale bibliotheek en diverse vergader- en werkplekken. De afwerking en inrichting vormen een totaalconcept: het meubilair en de details zijn afgestemd  op het historische gebouw.

Het Gildehuis van de Vrije Schippers is een historisch dubbelhuis dat herbestemd werd als werkplek voor het Gentse Havenbedrijf.  Bij de totaalrestauratie zijn zowel de historische gevels als de interieurs op een voorbeeldige wijze aangepakt, op basis van uitgebreid interdisciplinair wetenschappelijk en historisch onderzoek.

De 300 jaar oude hoeve Hof Ter Beemt in Zingem werd door 7 jonge gezinnen getransformeerd tot een nieuwe thuis. De restauratie is zo ecologisch en energiezuinig mogelijk uitgevoerd, met veel respect voor het authentieke karakter van de site. De als monument beschermde tuin werd in één beweging mee gerestaureerd. Het project inspireert op het vlak van de omgang met het erfgoed, maar ook op het vlak van cohousing, ecologisch bouwen en sociale cohesie.

De winnaar van de Onroerenderfgoedprijs wordt bekendgemaakt op vrijdag 4 oktober 2019. Vanaf nu kan het grote publiek stemmen op zijn favoriete laureaat via www.onroerenderfgoedprijs.be. Op zondag 8 september 2019 nemen de 3 laureaten deel aan de Open Monumentendag. Elke laureaat wint een bedrag van 2.500 euro. De uiteindelijke winnaar ontvangt daarnaast een bedrag van 12.500 euro.

“Als minister van Onroerend Erfgoed doe ik een warme oproep aan iedereen om als vakkundig jurylid deze prachtige gebouwen ter plaatse te gaan bekijken”, besluit Weyts.

Meer informatie?

Voor meer informatie over de prijs, surf je naar www.onroerenderfgoedprijs.be

Op https://www.facebook.com/onroerenderfgoed blijf je op de hoogte van het laatste nieuws.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is