Budget aangepast vervoer mindermobielen fors verhoogd

Door Ben Weyts op 28 november 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Het budget voor aangepast vervoer van mindermobielen stijgt dit jaar met een derde, van 3 naar 4 miljoen euro. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts komt zo tegemoet aan de stijgende vraag en vult in 1 beweging ook de laatste blinde vlekken in het vervoersysteem in. Weyts wil de dienstverlening voor mindermobielen in de toekomst verder verbeteren. “We doen iets extra voor wie extra zorg nodig heeft”.

Het Vlaams openbaar vervoer heeft de ambitie om openbaar te zijn voor zoveel mogelijk mensen.  De Lijn wil absoluut inclusief werken, ook voor reizigers met een beperking. 

Tegelijk heeft Vlaanderen oog voor de groep reizigers die echt aangepaste zorg nodig heeft. Voor hen zijn er de MAV’s (Mobiliteitscentrales Aangepast Vervoer, die op zoek gaan naar een aangepast aanbod op maat van reizigers met een beperking in een bepaalde regio) en de DAV’s (Diensten Aangepast Vervoer, die op het terrein instaan voor dat vervoer op maat). Vlaanderen zorgt mee voor de financiële ondersteuning van de MAV’s en de DAV’s.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts trekt het budget voor aangepast vervoer dit jaar op met 1/3de, van 3 naar 4 miljoen euro. Zo zorgt Weyts ervoor dat de dienstverlening verder kan groeien en kan inspelen op de toenemende vraag. 

Een deel van de middelen wordt gericht ingezet om de laatste blinde vlekken in het DAV-systeem (in Aalst, Brugge, Oudenaarde en Wetteren) in te vullen. Vanaf 2017 wordt het DAV-systeem zo voor het eerst gebiedsdekkend voor heel Vlaanderen. Weyts: “We investeren in nieuw aanbod waar dat echt nodig is”.

De Lijn

Weyts wil dat ook het openbare vervoer van De Lijn in de nabije toekomst toegankelijker wordt voor reizigers met een beperking. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe beheersovereenkomst voor De Lijn, waarin gehamerd zal worden op betere toegankelijkheid.

Zo moeten Vlamingen met een beperking vandaag minstens 24 uur voor hun reis een bus reserveren. Weyts wil dat De Lijn werk maakt van “mobiele lijnen”, met haltes die toegankelijk zijn voor alle reizigers en met voertuigen die aangepast zijn aan mensen met een beperking. De reservatieplicht zou dan wegvallen voor deze lijnen.

De Lijn voert trouwens structureel overleg met een diverse groep van belangenorganisaties. Daarnaast legt de minister ook zelf zijn oor te luisteren bij de gebruikers. “We willen werk maken van meer bewegingsvrijheid voor de meest kwetsbare reizigers”, aldus Weyts. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is