U bent hier
De Lijn investeert meer dan 300 miljoen euro in 2019

Het investeringsbudget voor De Lijn groeit in 2019 tot boven de 300 miljoen euro: een ongezien hoog bedrag voor nieuwe bussen en trams, nieuwe tramsporen, heringerichte stationsomgevingen, extra aanbod, . “De werkingstoelage is gedaald, maar de investeringsinspanningen zijn verhoogd”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “De belastingbetaler moet minder betalen voor De Lijn, maar krijgt er meer voor terug”.
De Lijn wordt sinds het begin van deze regeerperiode grondig hervormd. Er werd een einde gesteld aan de ongebreidelde groei van de werkingstoelage en het bedrijf wordt klaargestoomd om in 2020 een vergelijking met de privésector te doorstaan, zodat De Lijn herbevestigd kan worden als de interne operator van het openbare vervoer in Vlaanderen.
Tegelijkertijd wordt er volop geïnvesteerd in de verdere verbetering van de dienstverlening. Het investeringsbudget voor De Lijn werd fors opgeschroefd: bij het begin van de bestuursperiode zat er zo’n 175 miljoen euro in het investeringsbudget, maar in 2019 zal er meer dan 300 miljoen euro geïnvesteerd worden.
Het recordbedrag wordt vooral geïnvesteerd in de vernieuwing van de vloot en de infrastructuur. Zo wordt er dit jaar 93 miljoen euro voorzien voor de aankoop van 200 hybride bussen, die op termijn vol elektrisch zullen kunnen rijden. Er is ook 46 miljoen euro voor de aankoop van nieuwe trams, die in Antwerpen de stilaan pensioengerechtigde PCC-trams gaan vervangen.
Er wordt dit jaar voor bovendien 41 miljoen euro projecten ingeschreven voor de vernieuwing van het tramnet. En nog eens 7,5 miljoen euro gaat naar onteigeningen die de weg vrijmaken voor de nieuwe tramlijn tussen Hasselt en Maastricht.
Verschillende stationsomgevingen – zoals Gent-Sint-Pieters, Mechelen, Oostende, Diest en Hasselt – worden vernieuwd, zodat je in de toekomst nog sneller en comfortabeler kan overstappen van de bus op de trein.
Er wordt heel gericht geïnvesteerd in extra aanbod voor de reiziger. Dankzij een investering van € 7,5 miljoen wordt er vanaf begin 2019 extra aanbod voorzien op drukke lijnen op drukke momenten, of waar er een specifieke nood is (lees hier meer over dat extra aanbod).
Het hoge investeringsritme zorgt ervoor dat er binnen deze bestuursperiode voor de allereerste keer meer dan 1 miljard euro geïnvesteerd wordt in De Lijn.
Weyts klokt af op iets meer dan 1,3 miljard nieuwe investeringen deze legislatuur en kroont zich tot de grootste investeerder ooit in nieuw rollend materieel: er worden deze bestuursperiode in totaal 860 bussen, 110 trams en (voor het eerst) 14 trambussen besteld. “We investeren nu, in tijden van besparingen, veel meer dan vroeger in tijden van budgettaire overvloed”, besluit Weyts.