U bent hier
Eerste trambus in België maakt eerste reis

Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts en De Lijn hebben de eerste ‘trambus’ van het land voorgesteld. De ‘trambus’ ontleent zijn naam aan de unieke combinatie van het comfort van een tram en de wendbaarheid van een bus. Met veertien exemplaren van dit hybride voertuig breidt Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn haar groene vloot verder uit. De eerste trip van de trambus reed langs Machelen en Zaventem. Dat is een deel van het toekomstige tracé van de ‘Ringtrambus’ die vanaf september tussen Brussels Expo en Brussels Airport zal rijden.
Het gaat om een dubbele primeur: de eerste trambus op de langste gecombineerde busbaan (16 km). “De trambus biedt comfort en snelheid: een verleidelijk aanbod om meer reizigers in de Vlaamse Rand naar het openbaar vervoer te lokken”, zegt Weyts.
Stil, toegankelijk, milieuvriendelijk
Met het comfort en de capaciteit van een tram en de flexibiliteit van een bus is de trambus een opvallende nieuwkomer in het straatbeeld. Door zijn lengte van 24 meter benadert de trambus het ruimtegevoel van een tram: hij heeft plaats voor 137 reizigers, maar ook voor kinderwagens, bagage of fietsen. De 4 brede deuren en de lage vloer zorgen, in combinatie met toegankelijke haltes, voor een vlotte in- en uitstap van de reizigers. De dubbelgelede trambus staat borg voor modern comfort én voor een aangename rijervaring. De kleinere achterbouw en de licht meedraaiende achterste (vierde) as zorgen ervoor dat het voertuig soepel bochten kan nemen.
De geavanceerde afgesloten stuurcabine biedt een veilige rijervaring aan de chauffeur die zo de volle aandacht op de weg kan houden. Dankzij camerabeelden in plaats van spiegels heeft de chauffeur in de stuurpost bovendien een goed overzicht van de in- en uitstappende reizigers.
Ben Weyts, Vlaams Minister van Mobiliteit:"De trambus zal pendelaars verleiden om de auto vaker te laten staan en over te stappen op het openbaar vervoer. Dit is hoogwaardig openbaar vervoer dat snelheid en comfort biedt aan grote groepen reizigers. We bieden dit gloednieuwe aanbod aan op de plaats waar de vraag het grootst is: in de Vlaamse Rand, tussen grote attractiepolen van economie en tewerkstelling
Een primeur in België
Voor het eerst wordt de ‘trambus’ op Belgische bodem ingezet. Eerder produceerde de ontwerper, busbouwer Van Hool, al soortgelijke voertuigen voor onder meer Zweden en Zwitserland. Vanaf september zal De Lijn veertien trambussen in dienst nemen in de Vlaamse Rand. Eerst gaat De Lijn de trambussen nog grondig testen en haar instructeurs en chauffeurs opleiden.
De Ringtrambus is de eerste realisatie van het Brabantnet: 3 hoogwaardige openbaarvervoerlijnen die de Vlaamse Rand en de hoofdstad beter bereikbaar zullen maken. Het tracé verbindt belangrijke locaties in de noordelijke Vlaamse Rand, waaronder het Universitair Ziekenhuis in Jette, de Heizel, Strombeek-Bever, het centrum en station van Vilvoorde en Brussels Airport. Tijdens de ingrijpende werken aan de Ring rond Brussel zal de Ringtrambus een sterk alternatief zijn dat de hinder gevoelig kan helpen beperken.
Filevrije doortocht van Brussels Expo naar Brussels Airport
In de Vlaamse Rand is de nood aan alternatieven voor de wagen groot, want het is een van de meest filegevoelige regio’s in Vlaanderen. Dankzij de Ringtrambus kan de mobiliteit in de hele noordelijke regio verbeterd worden.
Met 16 kilometer de langste gecombineerde busbaan in Vlaanderen
De komende 3 jaar krijgt de Ringtrambus 16 kilometer vrije busbanen, die stapsgewijs in gebruik zullen worden genomen. Hierdoor verbetert stelselmatig de doorstroming op het tracé. De busbanen garanderen immers een filevrije doortocht en stiptere aankomst- en vertrektijden.
De Werkvennootschap realiseerde al enkele aanpassingswerken aan haltes en straten in Vilvoorde, Grimbergen, Machelen en Brussels Airport. Vorige zomer werden bijvoorbeeld vrije busbanen in beide richtingen aangelegd op de Luchthavenlaan in Vilvoorde, tussen het kruispunt De Vuist en de Mimabrug. Er werd ook een nieuwe comfortabele trambuseindhalte aan Brussels Airport gerealiseerd.
De Ringtrambus in het kort
- Lengte voertuig: 24 m (een gelede bus is 18 m lang, een standaardbus 12 m)
- Capaciteit voertuig: 137 reizigers (51 zitplaatsen en 86 staanplaatsen)
- Langste gecombineerde busbaan van Vlaanderen: 16 km vrije busbanen over de volledige lengte van het tracé
- Attractiepolen langs het tracé: UZ VUB Jette, Brussels-Expo, Strombeek-Bever, Koningslo, Medialaan, het centrum en het station van Vilvoorde, Brucargo en Brussels Airport