U bent hier
Groen licht voor superstelplaats in Gent

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts geeft groen licht voor de bouw van een superstelplaats in het noorden van Gent. Stelplaats Wissenhage wordt de grootste van Vlaanderen en heeft een prijskaartje van 111 miljoen euro. “Een enorme investering voor het openbaar vervoer in Gent”, zegt Weyts. “Deze stelplaats zal de dienstverlening en de aantrekkelijkheid van De Lijn verbeteren, zodat we nog meer mensen kunnen verleiden om te kiezen voor de bus of de tram”.
De stelplaatsen van De Lijn in Gentbrugge en Destelbergen barsten uit hun voegen. De nieuwe Albatrostrams (43 meter) zijn zelfs te lang om goed gestald te worden.
Het plaatsgebrek in de Gentse stelplaatsen zal in de toekomst nog acuter worden, want de huidige Vlaamse Regering heeft een recordaantal bestellingen geplaatst. Er werden deze regeerperiode zo’n 1000 nieuwe voertuigen besteld: 860 nieuwe bussen, 110 nieuwe trams en de 14 allereerste trambussen. Bovendien zal De Lijn nog eens 277 hybride en 925 elektrische bussen bestellen.
Er is dus grote nood aan de nieuwe stelplaats, waar al bijna 20 jaar over gesproken wordt.
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts geeft nu groen licht voor de bouw van de nieuwe stelplaats Wissenhage in het noorden van Gent.
Er zal in totaal 111 miljoen euro geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van een terrein van 14 hectare, waar plaats komt voor 78 lange trams en 151 bussen. Er komt ook een parkeergebouw, onderhoudswerkplaatsen, magazijnen, was- en tankstraten voor de bussen en trams, burelen voor het administratief personeel en opleidingslokalen voor de chauffeurs.
“Gent krijgt de grootste stelplaats van Vlaanderen”, zegt Weyts. “Zo kunnen we beter zorg dragen voor het rollend materieel en de dienstverlening verbeteren voor de reizigers”.
Gent krijgt binnenkort een eerste elektrische buslijn tussen de Ghelamco-Arena en het AZ Sint-Lucas. Vanaf 2025 rijdt De Lijn in heel Gent –en in de andere Vlaamse steden – alleen nog met elektrische of hybride bussen. De stelplaats ‘Wissenhage’ wordt dan ook volledig uitgerust voor de elektrische vloot van de nabije toekomst.
De laadinfrastructuur zal maximaal openbaar toegankelijk gemaakt worden. En een kwart van alle energie voor de voertuigen en de stelplaats zal ter plaatse geproduceerd worden op duurzame manier.
Een private partner zal de stelplaats ontwerpen, bouwen en gedurende 25 jaar onderhouden. De stelplaats moet operationeel zijn in 2023.