U bent hier
Impuls van ruim 1.000.000 euro voor jeugdverblijven

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen ruim 1 miljoen euro in 53 erkende jeugdverblijven verspreid over heel Vlaanderen. Met dit geld kunnen de vakantieverblijven hun accommodatie toegankelijker, moderner, brandveiliger of kindvriendelijker maken. “Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend op vakantie te gaan”, zegt Weyts. “Ook mensen met een handicap of zorgbehoefte moeten met vakantie kunnen gaan. Het vergt inspanningen en investeringen die niet onmiddellijk rendabel zijn. Net daarom komen wij tussen met financiële steun.”
Vlaams minister Weyts verlaagt met deze subsidies de vakantiedrempel om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van ontspanning. Hij trekt daarvoor dus nog eens 1.062.754 euro uit.
“Het aanbod van jeugdverblijven voor jongeren (met een beperking) is nog te beperkt in Vlaanderen”, zegt minister Weyts. “Een uitbreiding van het aanbod vergt serieuze investeringen en dat is dikwijls pas mogelijk als de overheid mee ondersteunt. Dat is één van de dingen die we met dit beleid doen”.
Zo krijgt het Jeugdverblijf De Brink in Herentals financiële steun om hun gebouwen en sanitair toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. Het Sporta-centrum in Tongerlo zal met de toegekende subsidies de eetzaal van een totale renovatie voorzien, met veel aandacht voor energiebesparende maatregelen. Vakantiehuis Fabiola in Maasmechelen zal het geld gebruiken om de slaapkamers met eigen badkamer gastvriendelijker en toegankelijker te maken. Het Moerashuis in Oudenaarde bouwt een water-kabelbaan op de Donkvijver, zodat jongeren kunnen voortgetrokken worden op bijvoorbeeld ligkussens. Het is een investering specifiek gebouwd naar toegankelijkheid voor iedereen. Zennedal in Buizingen bevordert met de plaatsing van branddeuren en brandwerend materiaal de brandveiligheid. Vakantiehuis Hoge Duin in Oostduinkerke moderniseert de inrichting van familievriendelijke gezinskamers en verbetert met rolstoeltoegankelijke kamers de toegankelijkheidsgraad.
Jongeren
De middelen gaan naar onder andere de modernisering van jeugdverblijven. Met dat geld kunnen uitbaters van jeugdverblijven investeren in het comfort, de toegankelijkheid, brandveiligheid en de familievriendelijkheid van hun infrastructuur. Concreet wordt het geld onder meer gebruikt voor duurzaamheidsprojecten, renovatiewerken, aanpassingen in de infrastructuur ten behoeve van mindervaliden en de zeer grondige vernieuwing van enkele vakantiehuizen.
Toerisme Vlaanderen dekt voor onderstaande projecten tot maximum 40% van de totaal subsidieerbare kost.
In bijlage vindt u meer informatie over enkele goedgekeurde projecten en de volledige lijst met alle goedgekeurde subsidieaanvragen, gerangschikt per provincie. U kan ook alles terugvinden op http://www.toerismevlaanderen.be/toerisme-voor-allen-verblijven-subsidieoproep-2017