U bent hier
Minister Weyts legt fundamenten voor slimme mobiliteitsapp

Alles kan beter, ook de mobiliteitsapps die vandaag reeds op de markt zijn. Daarom voorziet Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in zijn beleidsnota de ontwikkeling van een nieuwe, slimme app die alle beschikbare verkeersinformatie bundelt en ‘in realtime’ aanbiedt. Zo zouden gebruikers meteen kunnen zien hoe ze op de snelste manier op hun bestemming kunnen geraken. Om zo’n app te kunnen bouwen, maakt de minister eerst en vooral werk van open mobiliteitsdata.
Een slimme mobiliteitsapp zou alle mobiliteitsinfo die in Vlaanderen aanwezig is, van De Lijn tot het Verkeerscentrum Vlaanderen, op één platform kunnen verzamelen via het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW). Die info kan je aanvullen met informatie van de NMBS en de MIVB, onder voorbehoud van het open data-aanbod van die spelers.
De informatie die je via dat platform verzamelt, kan dan niet alleen dienen voor de ontwikkeling van een slimme mobiliteitsapp, maar ook voor websites en dynamische borden langs de wegen. “Nieuwe apps ontwikkelen is geen kerntaak van de Vlaamse overheid. De reisweg vergemakkelijken en helpen coördineren voor de reiziger is wel mijn taak. En daar helpt deze app bij”, zegt Weyts.
Combimobiliteit stimuleren
Minister Weyts wil Vlamingen hun auto niet ontzeggen maar hen wel overtuigen van de alternatieven. “Ik geloof in combimobiliteit: een reis die wordt afgelegd met verschillende vervoermiddelen. Maar slimme combimobiliteit kent twee basisvoorwaarden: kwaliteitsvolle alternatieven voor de auto en de bekendheid daarvan bij de reiziger. Ook aan dat tweede punt is nog werk.”
“Een app zonder of met onvolledige informatie over trein, bus en fiets is geen goede app voor combimobiliteit”, legt Weyts uit. “Dat soort apps bevestigt de gebruiker gewoon in zijn eigen transportmodus. Ze tonen vooral alternatieve, snelle routes met hetzelfde vervoermiddel - nog altijd veel te veel de auto.” Daarom ziet de minister nog mogelijkheden voor een nieuwe app, waarop iedere Vlaming zijn route met de beste vervoermiddelen kan zien, aangepast aan het eigen gebruik en de reële situatie van het moment. In het nabije buitenland werd dit concept al uitgebreid getest. De vraag naar zo’n app is dus niet louter theoretisch.