U bent hier
Minister Weyts: “Meer binnenschepen, minder vrachtwagens”

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) maakt dit jaar één miljoen euro vrij om het transport van goederen op palletten via binnenschepen verder uit te bouwen. Met die financiële steun kunnen ondernemers investeren in aangepaste schepen, kades of kranen en wordt het te verwachten exploitatieverlies in de beginfase gecompenseerd.
Jaarlijks vervoeren vrachtwagens op de Belgische wegen ruim 61 miljoen ton bouwmateriaal op palletten, waarvan zes tot zeven miljoen ton evengoed via het water vervoerd kan worden. Die binnenvaart biedt ook heel wat potentieel voor het transport van veelverkochte consumentengoederen, zoals frisdrank en toiletpapier. Een binnenschip kan 300 tot 1.200 palletten in een keer vervoeren, een vrachtwagen slechts 20 tot 33.
“Elk transport op het water haalt een pak vrachtwagens van onze wegen”, stelt Vlaams Parlementslid Bert Maertens, die de mobiliteitsproblematiek voor de N-VA op de voet volgt. “En daarom is het erg belangrijk dat Vlaanderen die overstap van de weg naar het water blijft promoten en ondersteunen. Want minder drukke en kapotgereden wegen, meer verkeersveiligheid en een schoner milieu: dat is de doelstelling.”
Uitbreiding steunmaatregel
Bedrijven aarzelen vaak nog om die overstap te maken, vooral omdat ze eerst moeten investeren in aangepaste schepen, kades of kranen. “Dankzij de impulssubsidies uit 2012 en 2013 worden nu jaarlijks 241.000 palletten via het water vervoerd en vermijden we 12.000 vrachtwagenritten”, aldus Maertens. “Ik vroeg de minister om een uitbreiding van die steunmaatregel palletvervoer, waar ook de sector zeker vragende partij voor is. Minister Weyts gaat nu in op deze vraag. En dat is erg goed nieuws uiteraard.”
Nieuwe markten aanboren
Zelf benadrukte de minister ook dat steunmaatregelen als deze niet voldoende zijn. Het is belangrijk dat trafieken bestendigd worden. Daartoe wil hij onder meer een aantal distributiecentra voor bouwmaterialen realiseren op strategische locaties in Vlaanderen. Verder wil hij ook nieuwe markten aansnijden, zoals de stadsdistributie, het huishoudelijk afval en de kringloopeconomie.