U bent hier
Minister Weyts zet belangrijke stap vooruit in Oosterweeldossier met akkoord tussen BAM en Noriant

Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM nv) en Bouwconsortium Noriant bereikten in overleg met de Vlaamse Regering een akkoord over de verdere afhandeling van het grootste infrastructuurproject tot nog toe in België: de Oosterweelverbinding. Die moet de Antwerpse Ring sluiten en zo de Antwerpse verkeersknoop duurzaam helpen ontwarren. Met het akkoord komt definitief een einde aan maandenlange speculaties over een mogelijke schadevergoeding die Noriant beweerde te kunnen eisen, indien het consortium de deelopdrachten Linkeroever en Scheldetunnel niet zou kunnen uitvoeren.
Over dat laatste moet de Europese Commissie voor 15 december groen licht geven. Gebeurt dat niet, dan voorziet de bereikte overeenkomst in een verbrekingsvergoeding van 37,19 miljoen euro en 5,10 miljoen euro voor het gebruiksrecht van het ontwerp van Noriant. Het bouwconsortium ziet op zijn beurt af van eerder aangekondigde schadeclaims tegen de nv BAM en het Vlaams Gewest.
Eindelijk zekerheid
“Het akkoord betekent een belangrijke stap vooruit voor een project dat van levensbelang is voor de Vlaamse mobiliteit en de Vlaamse economie”, aldus Vlaams Parlementslid Annick De Ridder (N-VA), die het Oosterweeldossier al jaren op de voet volgt. ”Zonder die overeenkomst kon Vlaanderen opgezadeld worden met schadeclaims tot zelfs meer dan 300 miljoen euro en een jarenlange juridische strijd. Dat alles is nu van de baan dankzij minister van Mobiliteit Ben Weyts. Die zorgt hiermee voor zekerheid en zet meteen ook een derde grote stap vooruit, na het gedeeltelijk overkapbaar maken van de Ring en na de verlenging van de tunnel onder het Albertkanaal om de leefbaarheid te verbeteren.”