Mobiel m-ticket maakt betalen voor bus makkelijker en minder duur

Door Ben Weyts op 19 september 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Snel even op de bus springen wordt nog makkelijker, dankzij het M-ticket. Dit 'mobiele' ticket kan je makkelijk en snel aankopen via een smartphoneapp. Het digitale vervoersbewijs kost 1,80 euro en is zo 15 cent goedkoper dan een sms-ticket en liefst 1,20 euro goedkoper dan een biljet bij de chauffeur. "Het openbaar vervoef wil reizigers alle modern comfort aanbieden", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. "Reizen met De Lijn was al makkelijk en vlot, nu is ook het betalen dat echt". 

Met het mobile-ticket, kortweg M-Ticket, wil De Lijn het nog eenvoudiger maken om de bus of tram te nemen. Het m-ticket is nog makkelijker dan het sms-ticket, want je moet geen code en aanvraagnummer meer onthouden. Eén beweging op het scherm van je smartphone volstaat, soms met een pin-code als beveiliging. Omdat er geen telecomkosten worden aangerekend, is het m-ticket 15 cent goedkoper dan een sms-ticket en 1, 20 euro goedkoper dan een biljet bij de chauffeur.

“Het openbaar vervoer biedt reizigers steeds meer hedendaags comfort", zegt minister Weyts. "Zo verlagen we de drempel voor de mensen die vandaag nog geen gebruik maken van bus of tram. We verleiden nieuwe reizigers door ook betalen sneller, makkelijker én goedkoper te maken. De ‘M’ van m-ticket staat niet alleen voor ‘mobile’, maar ook voor modern, makkelijk, minder duur…“

Om een m-ticket aan te kunnen vragen, moet je eerst de app van een leverancier van m-tickets installeren en je registreren. Eenmaal dat gebeurd is, kun je met een smartphone een m-ticket aanvragen. Een m-ticket kost 1,80 euro en is goed voor 60 minuten onbeperkt overstappen. Een lijst van apps waarmee je een m-ticket kan aanvragen, is hier te vinden..

Het m-ticket is een primeur voor het openbaar vervoer in België. De Lijn beheert de m-ticketingapps niet zelf, maar biedt haar beveiligde m-tickets aan via de apps van derden. Door dit gebruik van open data zouden die het vervoerbewijs kunnen combineren met andere tickets, bijvoorbeeld voor parking of duurzame vervoermiddelen. Momenteel bieden drie bedrijven een app aan waarmee reizigers een m-ticket van De Lijn kunnen kopen. Het gaat om  Be-Mobile, MediaMedics en Olympus Mobility. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is