U bent hier
Multimodaal adviesbureau haalt vrachtwagens van de weg (De Standaard)

Het nieuwe adviesbureau 'Multimodaal Vlaanderen' gaat bedrijven helpen om hun transport efficiënter te organiseren. Dat kan bijvoorbeeld door vrachtverkeer weg te halen van de weg en voortaan via de watersnelweg te vervoeren. "Voor heel wat bedrijven is vrachtvervoer over water vandaag al kostenefficiënter dan dat over de weg", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. "Het probleem is dat veel bedrijven dat niet beseffen".
"Het is geen toeval dat 80% van de bedrijven in Vlaanderen op minder dan 10 kilometer van een bevaarbare waterweg ligt", zegt minister Weyts. "Historisch zijn bedrijventerreinen daar gegroeid. Maar doorheen de jaren hebben bedrijven het water de rug toegekeerd, om hun aandacht te richten op nieuwe snelwegen aan hun voordeur. Het is tijd om terug te keren".
De Vlaamse regering heeft nu groen licht gegeven voor de oprichting van een nieuw adviesbureau, 'Multimodaal Vlaanderen', dat bedrijven moet bijstaan met neutraal advies over hoe ze hun mobiliteit het best organiseren. 'Multimodaal Vlaanderen' kan bedrijven bijvoorbeeld laten kennismaken met de mogelijkheden van de waterweg.
'Multimodaal Vlaanderen' komt in de plaats van verschillende bestaande adviesbureaus, die zich te veel toespitsten op één enkele vervoersmodus: of de weg, of het water. Voortaan zal de Vlaamse Overheid de bedrijven multimodale oplossingen aanreiken.
Bier & Bouwmaterialen
Meer dan louter adviesorgaan moet Multimodaal Vlaanderen ook vooral een 'matchmaker' zijn. 'Het moet ervoor zorgen dat bedrijven die elkaar van nut kunnen zijn, elkaar vinden', zegt Weyts. De Leuvense biergigant AB InBev en stadsgenoot André Celis nv, dat in bouwmaterialen handelt, geven het goede voorbeeld.
"Wij liggen allebei aan de Vaart in Leuven", zegt Alexander Soenen, logistiek directeur bij AB InBev. "Celis vervoerde vroeger materiaal per binnenschip van Jupille-sur-Meuse (nabij Luik, red.) naar Leuven, om vervolgens leeg terug te varen. Wij brachten tegelijk lege bierbakken met vrachtwagens van Leuven naar Jupille-sur-Meuse".
Beide bedrijven zagen de opportuniteiten en gingen drie jaar geleden op eigen initiatief samenwerken. De boten van Celis werden zo aangepast dat ze ook bierbakken konden vervoeren. "We sloegen twee vliegen in één klap", zegt Soenen. "Er varen niet alleen minder lege schepen, wij kunnen jaarlijks meer dan honderd trucks uit het verkeer houden".
Tegen 2030 wil Weyts dat een vijfde van de totale vervoersstroom van goederen via de binnenvaart loopt. Vandaag is dat zo'n 15 procent.