U bent hier
Tentoonstelling brengt topwerken Vlaamse Meesters terug thuis

'Op zoek naar Utopia' is de grootste tentoonstelling van 2016 en toont topwerken van grote Vlaamse Meesters. Er zijn meer dan 80 topstukken te zien uit musea en privécollecties uit de hele wereld. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts heeft 770.000 euro geïnvesteerd om de tentoonstelling mogelijk te maken. "Dit is het eerste gerealiseerde hefboomproject rond onze Vlaamse Meesters", zegt Weyts.
Leuven viert het 500-jarig jubileum van Utopia, het iconische werk van Thomas More dat in 1516 gedrukt werd in de universiteitsstad. De verjaardag wordt gevierd met een stadsfestival. Het vlaggenschip is een bijzondere tentoonstelling in M – Museum Leuven. 'Op zoek naar Utopia' verzamelt heel wat werken die nog nooit te zien waren in Vlaanderen en toont de grenzeloze verbeelding over een ideale wereld in de 15de en 16de eeuw.
Minister Ben Weyts investeert ruim 770.000 euro in de tentoonstelling. “De Vlaamse Meesters zijn tijdloze iconen die een heel breed publiek aanspreken. Deze tentoonstelling moet wel 130.000 bezoekers naar Leuven lokken, waarvan zeker een kwart uit het buitenland. Al die museumgasten zijn ook bezoekers van de Leuvense horeca, klanten van de Leuvense handelszaken en dus gulle sponsors van de lokale economie”.
Alle grote Vlaamse Meesters uit het einde van de vijftiende en de vroege zestiende eeuw zijn vertegenwoordigd. Een fascinerend topstuk is het Portret van een humanist van Quinten Metsys uit het Städel Museum te Frankfurt. Dit werk wordt beschouwd als een van dé hoogtepunten in de Vlaamse portretkunst. Uit de persoonlijke collectie van koningin Elisabeth II komt het wereldberoemde Portret van Erasmus, eveneens door Metsys.
Andere publiektrekkers zijn Joachim Patinir, Simon Bening, Simon Marmion, Herri met de Bles en Conrat Meit. Albrecht Dürer, die toen door Vlaanderen reisde, is vertegenwoordigd met een van zijn mooiste portretten, een anonieme humanist, uit de collectie van het prentenkabinet van de Staatliche Museen zu Berlin.
Het sublieme Portret van een jonge prinses met een armillarium van Jan Gossaert uit de National Gallery in Londen krijgt een centrale plaats en is tevens het campagnebeeld van de tentoonstelling.
De drie Besloten Hofjes uit Mechelen speciale aandacht. Ze werden naar aanleiding van de tentoonstelling gerestaureerd en de bezoekers van Op zoek naar Utopia zijn de eersten die ze in hun volle, hernieuwde glorie te zien krijgen. Daarna verhuizen ze voor altijd naar het nieuwe museum in Mechelen.