U bent hier
Vlaams Toerisme krabbelt recht na klap van -6%

Er werden vorig jaar ruim 29 miljoen toeristische overnachtingen geregistreerd in Vlaanderen: 5,6% minder dan in (recordjaar) 2015. De positieve cijfers van begin 2016 worden ruw verstoord in de maand maart. De aanslagen van 22/03 laten zich maandenlang voelen in heel Vlaanderen. Toch is er hoop. “Toerisme is een veerkrachtige sector”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “In de laatste maanden van 2016 zien we opnieuw pril herstel, en die trend zet zich begin 2017 voort”.
De toeristische sector heeft een moeilijke periode achter de rug. In november en december 2015 wierp de terreurdreiging, die zich vooral liet voelen in Brussel, al een eerste keer een schaduw op de cijfers. In het begin van 2016 leek de toeristische sector zich te herstellen, maar de mooie cijfers van februari en maart worden abrupt doorkruist door de aanslagen van 22 maart 2016.
Vanaf april daalde het aantal toeristische aankomsten en toeristische overnachtingen over de hele lijn. Vooral in het Brussels Gewest kwam de klap aan: daar worden uiteindelijk 1/5de minder overnachtingen genoteerd dan in het vorige jaar, oftewel 1.234.000 overnachtingen minder.
Vlaanderen klokt uiteindelijk af op 29.088.000 toeristische overnachtingen in 2016: een daling van -5,6% tegenover 2015, dat weliswaar een recordjaar was. De cijfers kelderen na de aanslagen van 22 maart, die er ook voor zorgen dat onze internationale luchthaven Brussels Airport bijna 2 weken gesloten bleef.
Vooral buitenlandse bezoekers bleven weg
Opvallend: de aanslagen hadden geen impact op het aantal binnenlandse bezoekers. Het aantal Belgen dat in Vlaanderen overnachtte in een hotel, camping, vakantiepark of andere vorm van logies blijft in 2016 stabiel (-0,4%). Het aantal buitenlandse overnachtingen viel wel stevig terug (-11%). Vooral bij de Britse (-20%), Amerikaanse (-25%) en Aziatische bezoekers (Japan: -45%) werd een grote daling genoteerd. Bij de buurlanden (Frankrijk -9%, Nederland -4%) was de terugval veel minder scherp.
Terreur treft het toerisme altijd, blijkt uit een internationale vergelijking. Volgens de Europese benchmark TourMis kunnen bijna alle Europese landen positieve cijfers voorleggen. De Europese bestemmingen stijgen gemiddeld met +2%, maar niet in landen die opgeschrikt worden door terreur, zoals Frankrijk (-4%) en Turkije (-31%).
“De aanslagen van 22 maart vonden ook nog eens plaats in het midden van het traditionele boekingsseizoen”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “De klap komt in het toerisme altijd hard aan. Maar de slinger komt telkens terug”.
Hoopgevend herstel
In de laatste maanden van 2016 tekent zich een pril herstel af: de meeste buitenlandse markten laten in november en december weer positieve cijfers noteren. Zo zien we in december 2016 flinke groei bij bijvoorbeeld bezoekers uit Frankrijk (+40%), Spanje (+45%) en Denemarken (+50%).
Die positieve trend wordt bevestigd door de Hotelbarometer, die aangeeft dat de hotelbezetting opnieuw stijgt in de eerste maanden van 2017. In januari en februari ligt de bezetting in de Vlaamse hotels boven de 50% met een klim naar 55% - cijfers die beter zijn dan dezelfde periode in 2016 en 2015.
“De toeristische sector heeft een formidabele veerkracht”, weet Weyts. “De weg naar een volledig herstel is nog lang, maar de eerste stappen zijn gezet. Onze toeristische troeven en onze toeristische sector blijven ijzersterk”.
Alle voorlopige cijfers 2016 staan online hier.