Weyts handhaaft verbod onverdoofd slachten, ondanks dreigementen

Door Ben Weyts op 6 augustus 2015, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts blijft bij zijn beslissing: vanaf dit jaar is onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren in Vlaanderen verboden. Die beslissing werd al in september 2014 aangekondidg. Weyts kreeg nu een ingebrekestelling van 48 islamitische organisaties in de bus. "Ik ben niet onder de indruk van dreigementen. In Vlaanderen moeten we Dierenwelzijn serieus nemen".

De Europese regels zijn duidelijk: onverdoofd slachten kan alleen in een slachthuis. Onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren, wat in België jarenlang toegelaten werden, is een omzeiling van de Europese richtlijnen. Kort na zijn aantreden maakte Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts al duidelijk dat het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren vanaf 2015 verboden zou zijn. 

48 islamitische organisaties, die zich opwerpen als 'de Vlaamse moslimgemeenschap' eisen nu dat Weyts nog voor 1 september zijn 'onwettige beslissing' op onverdoofd slachten intrekt. Dat blijkt uit een officiële ingebrekestelling die gisteren in zijn bus viel. Doet hij dat niet, dan trekken de moslims alle juridische registers open.

De organisaties stellen voor dat Weyts het Offerfeest erkent als een Vlaamse, culturele ­traditie. Zo zou een uitzondering mogelijk zijn op de Europese dierenwelzijnsregels, waardoor ­onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren wel mogelijk is. Weyts: "Het Offerfeest, een Vlaamse, culturele traditie? Ik dacht het niet". 

De minister is niet van plan om de plannen te veranderen. 'Waarom hebben we nog regels als we ze, onder druk, aan de kant schuiven? Er zijn voldoende alternatieven voor onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren".

Bekijk de reportage van VRT Journaal hier.

Bekijk de reportage van VTM Nieuws hier.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is