U bent hier
Schop/Schep in de grond aan de Antwerpse IJzerlaan

Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts en Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis hebben het officiële startschot gegeven voor de heraanleg van de IJzerlaan. Het project start met werken onder het kruispunt Noorderlaan/IJzerlaan. "De hele omgeving van de IJzerlaan staat voor een geweldige transformatie", zegt Weyts. "Na jaren plannen gaat de schop nu eindelijk in de grond".
De schop was eerder een schep, want minister Weyts gaf de eerste spadesteek met een bulldozer.
Onder het kruispunt Noorderlaan/IJzerlaan wordt de oude sluis, die vroeger de Kempische Vaart verbond met het Asiadok, hersteld. Hierdoor kan deze ondergrondse sluis terug gebruikt worden om het nieuwe IJzerlaankanaal aan te sluiten op het Asiadok. Zo is het kruispunt tijdig klaar voor de heraanleg van de IJzerlaan en de komst van de tram op de Noorderlaan.
De hinder voor het verkeer blijft beperkt tijdens de werken aan het kruispunt. Door een slimme planning van de werken, waarbij de rijweg een aantal keren wordt verlegd, blijven steeds twee rijstroken beschikbaar in elke rijrichting. Enkel op het moment dat de nutsleidingen die de Noorderlaan dwarsen worden verlegd, zal het kruispunt korte tijd worden afgesloten.
Metamorfose
De omgeving van de IJzerlaan en de Ingenieur Menneslaan gaat de komende jaren sterk veranderen. De IJzerlaanbrug - die beide lanen verbindt - wordt afgebroken en vervangen door een nieuwe fiets- en voetgangersbrug. Samen met de brug verdwijnen ook de lange aanloophellingen. Een unieke kans om beide lanen helemaal opnieuw in te richten en op te waarderen.
Aan de kant van Merksem komt in de plaats van deze aanloophelling een groene parkzone en op termijn een ecowijk. De IJzerlaan wordt heraangelegd naar het beeld van de zuidelijke Singel met brede fietspaden en bomenrijen. Door de aanleg van een 11 meter breed kanaal komt er bijna 80 jaar na het dempen van de Kempisch Vaart opnieuw water ter hoogte van de IJzerlaan.
Minister Weyts is blij dat de schop in de grond gaat. “De IJzerlaan staat voor een ingrijpende transformatie, die meer ruimte gaat geven aan fietsers, voetgangers, het openbaar vervoer, groen en water. Na jaren van plannen en overleg krijgen de plannen om de mobiliteit en de omgeving op te frissen eindelijk vorm”.