U bent hier
Strijd tegen dierenleed fiks opgevoerd in Vlaanderen

Het aantal meldingen over mogelijk dierenleed én het aantal maatregelen stijgt voor het 2de jaar op rij. Sinds het aantreden van Ben Weyts als eerste Vlaamse minister van Dierenwelzijn wordt de strijd tegen dierenleed kordaat opgevoerd. Ook het aantal in beslag genomen dieren stijgt tot ver boven de 200 dieren per maand. “Iedereen voelt nu dat Dierenwelzijn serieus genomen wordt”, zegt Weyts.
Als eerste Vlaamse Dierenminister bouwt Ben Weyts Dierenwelzijn uit tot een volwaardige bevoegdheid met een sterke smoel. De drempel om melding te maken van mogelijk dierenleed verlaagt zo sterk. Bezorgde burgers hebben meer vertrouwen dat hun klacht ernstig genomen wordt, omdat heel de bevoegdheid ernstig genomen wordt in Vlaanderen. “We maken een inhaalbeweging”, zegt Weyts. “Ik investeer in kordate controles”.
Het aantal meldingen over mogelijk dierenleed is sinds het aantreden van Weyts sterk gestegen. Tussen juli en december 2014 werden er gemiddeld 160 meldingen inzake Dierenwelzijn per maand geregistreerd. In 2015 steeg dat aantal met liefst 88% naar gemiddeld 301 meldingen per maand. De voorlopige cijfers van 2016 zitten nog hoger. Tussen januari en augustus 2016 werden gemiddeld 370 meldingen per maand ingediend.
Het aantal genomen maatregelen blijft niet achter. Tussen juli 2014 en december 2014 noteerden de diensten van Weyts gemiddeld 26 waarschuwingen en 17 processen verbaal per maand. De voorlopige cijfers voor 2016 tonen 34 waarschuwingen en 36 processen verbaal per maand. “Twee jaar Vlaams beleid voor de dieren begint vruchten af te werpen”, zegt Weyts. “Ik wil nog verder investeren in correcte en consequente controle”.
Ook het aantal in beslag genomen dieren blijft stijgen. Sinds de tweede helft van 2014 werden 185 per maand in beslag genomen. In 2015 waren dat er al 196 per maand. Voor 2016 zet die tendens zich verder voort met onder meer de in beslagname 400 honden in Kasterlee.
Weyts maakt nu werk van fikse uitbreiding van de inspectiedienst dierenwelzijn. Een capaciteitsuitbreiding van maar liefst 60%, waaronder heel wat extra inspecteurs, moet de dienst armslag geven om alle meldingen op te volgen en op te treden waar echt nodig. “We maken de opstap naar een echte dierenpolitie”, besluit Weyts.