U bent hier
27.000 werknemers duurzaam naar het werk

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts trekt 3,2 miljoen euro uit als steun voor Vlaamse bedrijven die het woon-werkverkeer duurzamer maken. Met die steun in de rug stimuleren werkgevers hun werknemers om meer gebruik te maken van de fiets, het openbaar vervoer, carpooling…“Deze oproep kan meer dan 27.000 werknemers overtuigen om wat vaker die auto aan de kant te laten staan en te kiezen voor een alternatief.”
Het Pendelfonds ondersteunt bedrijven en overheden die initiatieven nemen om het woon-werkverkeer duurzamer te maken. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts voorziet deze legislatuur 11 miljoen euro extra voor het fonds – en dus voor gerichte mobiliteitsingrepen op maat van bedrijven. “Deze oproep is vooral gericht naar projecten met een focus op bijvoorbeeld fietssnelwegen of op bedrijfsoverschrijdende samenwerking”, zegt Weyts. “Ik wil de Vlamingen stimuleren om ook in het woon-werkverkeer meer te kiezen voor de bus, de fiets of de step.”
66 Vlaamse bedrijven krijgen nu, na de 11de oproep van het Pendelfonds, in totaal 3,2 miljoen euro financiële steun. Met dat geld investeren de bedrijven in een fietsaanbod, een verbeterde ontsluiting van het bedrijventerrein of ingrepen die de drempel verlagen voor bijvoorbeeld autodelen.
Algemeen Ziekenhuis Turnhout krijgt bijvoorbeeld steun om een fietsenstalling uit te breiden waar meer dan 200 fietsers hun stalen ros veilig kunnen stallen. VF Europe uit Bornem moedigt haar werknemers aan te carpoolen via ‘Commuty’, een app die co-reizigers voor de wagen, maar ook voor fiets in de eigen onderneming of in kort bijgelegen bedrijven vindt. Carglass Hasselt leaset en onderhoudt met een steunbedrag van € 60.140 40 fietsen en 17 elektrische fietsen. Ze installeert daarenboven nog twee douches. Germinal Uitbreiding vzw gebruikt de middelen van het Pendelfonds voor onder andere de aankoop van 55 fietskluisjes en 35 lockers. ICT-bedrijf AariXa bvba uit Herk-de-Stad vergoedt met het subsidiebedrag onder andere het gebruik van het openbaar vervoer. Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis breidt de fietsenstalling Keienberg op haar campus in Aalst uit met 51 beveiligde fietsrekken naar een totaal van meer dan 200 fietsplaatsen. De campus in Asse krijgt onder andere een nieuwe vestiaire ruimte met lockers en een nieuwe sanitaire ruimte met 6 douches. Woonzorgcentrum Huize Nazareth in Tienen organiseert fietsworkshops en winteracties om ook in de donkerste maanden van het jaar hun personeel te stimuleren te blijven fietsen. Vzw Thuishulp Bond Moyson in Kortrijk ten slotte koopt 20 elektrische fietsen aan, inclusief veiligheidsuitrusting (regenkledij, fietshesje, zadelhoesje, fietstas en fietsslot).
“Elk bedrijf kiest een eigen aanpak dat aansluit bij hun bedrijfscultuur, maar met datzelfde doel om het woon-werkverkeer duurzamer te maken”, zegt Weyts. “Door alternatieven slim te combineren, bereik je nu al vlotter en veiliger je werk.”
(Volledige lijst in bijlage terug te vinden in de zijbalk)