7.500 pendelende Vlamingen stappen over op de fiets

Door Ben Weyts op 20 mei 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts investeert 2,2 miljoen euro in 55 hefboomprojecten die pendelaars uit de auto moeten lokken. Dankzij die steun kunnen 9.000 werknemers duurzamer gaan pendelen: 7.500 van hen kunnen overstappen op een (elektrische) fiets. Bedrijven gebruiken de middelen onder andere voor de aankoop van fietsen, het instaleren van oplaadpunten en het plaatsen van doucheruimtes. “Iedereen heeft de mond vol over bedrijfswagens, maar wij investeren in bedrijfsfietsen”, zegt Weyts. “Dit zijn concrete projecten die mensen verleiden om de auto ook in het woon-werkverkeer te ruilen voor de fiets”.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts voorziet deze legislatuur 11 miljoen euro extra voor het Pendelfonds, dat bedrijven en overheden ondersteunt bij initiatieven die het woon-werkverkeer duurzamer maken. De 12de oproep van het Pendelfonds werd volledig toegespitst op fietsprojecten. “De fiets wint stilaan terrein in het woon-werkverkeer, mede dankzij de fors opgevoerde investeringen in fietsinfrastructuur”, zegt Weyts. “Nu moeten er ook binnen de bedrijven extra stimulansen komen voor de fiets. Er moeten meer werknemers de fiets op”.

Weyts verdeelt nu 2,2 miljoen euro over 55 hefboomprojecten uit heel Vlaanderen. Met dat geld investeren de bedrijven onder andere in de aankoop van bedrijfsfietsen, de installatie van oplaadpunten voor elektrische fietsen, de bouw van beveiligde fietsenstallingen en het plaatsen van doucheruimtes. Dankzij deze steun kunnen ongeveer 9.000 werknemers straks duurzamer gaan pendelen: 7.500 van hen kunnen overstappen op een (elektrische) fiets of speed pedelec. De anderen worden gestimuleerd om te carpoolen of over te stappen op het openbaar vervoer.

Pfizer Manufacturing in Puurs gaat bijvoorbeeld investeren in grote fietsenstallingen en oplaadpunten voor elektrische fietsen om 760 werknemers te laten overstappen op een (elektrische) fiets. SDB in Sint-Truiden gaat 272 stadsfietsen en 74 E-bikes leasen om alle medewerkers de kans te geven om een duurzamer vervoermiddel te kiezen. Jan De Nul in Aalst maakt werk van een nieuwe fietsenstalling én een interne app die carpoolen stimuleert. Fabricom gaat onder andere in Aartselaar een omheinde fietsparking bouwen, waar werknemers toegang toe krijgen met een badge. Decospan in Menen gaat onder meer doucheruimtes voorzien voor werknemers die met de fiets komen.

“We investeren heel gericht om 1.000den extra bedrijfsfietsen te laten rondrijden in Vlaanderen”, zegt Weyts. “Elke bedrijfsfiets is een auto minder in de dagelijkse file. Ik ben blij dat veel bedrijven op de kar springen, want iedereen moet aan boord”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is