U bent hier
Cijfers besmettingen bewijzen dat onderwijsdraaiboeken werken

Het Vlaams onderwijsveld geeft 1 maand na de heropening van de scholen nieuwe cijfers over het aantal besmettingen en het aantal quarantaines in scholen. De nieuwe cijfers geven voor het eerst een beeld van de verspreiding van het virus op school, nadat de cijfers van 2 weken geleden vooral een beeld gaven van de situatie op het einde van de zomervakantie. Op dit ogenblik is er bij 0,14% van de leerlingen en 0,17% van de personeelsleden een positieve COVID19-test afgenomen. 0,94% van de leerlingen en 0,41% van de personeelsleden werd in quarantaine geplaatst. Op basis van hun contactonderzoek geven de CLB’s aan dat het aantal besmettingen binnen schoolmuren erg beperkt blijft. “Net als in de rest van de samenleving zien we meer besmettingen en meer quarantaines, maar de scholen zijn geen grote bron van besmettingen: noch voor leerlingen, noch voor leerkrachten”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Deze cijfers sterken mij in de overtuiging dat we de scholen moeten openhouden. Onze onderwijsdraaiboeken werken, de richtlijnen worden goed toegepast en nu moeten we de maatregelen vooral blijven naleven”.
Het Vlaams onderwijsveld geeft transparantie over het contactonderzoek van de CLB’s, het aantal besmettingen en het aantal quarantaines op school. Zo wordt de omvang van het probleem duidelijk én kan alles in perspectief geplaatst worden. Medio september – 2 weken na de heropening van alle scholen voor alle leerlingen – werden de eerste cijfers gepubliceerd. Toen konden er echter nog niet veel conclusies getrokken worden. Het virus heeft immers een incubatieperiode van ongeveer 2 weken: de cijfers van medio september vertelden dus vooral iets over het einde van de zomervakantie.
Een maand na de heropening van alle scholen voor alle leerlingen is er bij 1.620 leerlingen (0,14%) en 286 personeelsleden (0,17%) een positieve COVID19-test afgenomen. 681 personeelsleden (0,41% ) en 11.259 leerlingen (0,94%) werd na het contactonderzoek van de CLB’s in quarantaine geplaatst. Op basis van hun contactonderzoek geven de CLB’s aan dat het aantal besmettingen binnen de schoolmuren beperkt blijft en dat er weinig gevallen zijn waarbij leerkrachten besmet worden door leerlingen. “De scholen zijn niet immuun voor het virus. Het is dus cruciaal dat we de maatregelen blijven naleven”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Deze gegevens laten echter ook toe om te nuanceren. De onderwijsdraaiboeken werken, ze worden goed toegepast in de scholen en we moeten de maatregelen nu vooral blijven naleven”.
Een maand geleden werden de basis- en secundaire scholen geopend in code geel: alle leerlingen van alle leerjaren kunnen alle dagen naar school. Dankzij een fijnmazige aanpak kan er lokaal wel geschakeld worden naar een hoger pandemieniveau, als dat noodzakelijk blijkt op basis van de lokale situatie.
Alle gegevens van de CLB’s worden ook gepubliceerd op onderwijs.vlaanderen, waar ze over 2 weken opnieuw geactualiseerd zullen worden.